Lepton - Svijet nauke

Lepton je blog u kojem ćemo pisati o jednom malom dijeliću velikog svijeta nauke. Trudićemo se da budemo što redovniji, što kvalitetniji i nadamo se da ćete biti zadovoljni našim radom.

29.02.2012.

Radijan

Pogledajte najnovije vijesti iz nauke i tehnologije na našem novom web portalu, Radijan - Svijet nauke. Jednostavno kliknite ovdje ili posjetite radijan.wordpress.com da bi ste pročitali novosti o Vodenom svijetu, Roboticheli-u, prijetećem asteroidu, avionu koji leti izvan orbite i mnogo drugih zanimljivih vijesti.

S poštovanjem, vaš Lepton

24.02.2012.

Pitanje za čitatelje

Cijenjeni čitatelji, već neko vrijeme smo na novoj domeni. Imamo pitanje za Vas: Kako Vam se sviđa naš rad i naša nova stranica? Odgovore pišite ili u komentar ili na mail: radijan.sn@hotmail.com. Vaš Radijan tim.

23.02.2012.

Radijan i na Facebooku!

Od sada možete pratiti Radijan - Svijet nauke i na facebooku! Posjetite našu facebook stranicu jednostavnim klikom ovdje.

15.02.2012.

Planckove slike neba pokazuju hladni gas i neobičnu sumaglicu

Ovaj veoma interesantan članak možete procitati na www.radijan.wordpress.com ili jednostavnim klikom ovdje.

12.02.2012.

Transformirajuće Galaksije

Mnoge galaksije su kao naša, imaju prekrasne spiralne krakove koje omotavaju svijetlo jezgro. Primjer je ova zadivljujuća slika, uslikana širokopojasnom kamerom sa NASA/ESA Hubble Svemirskog Teleskopa, uključujući galaksiju sa dna okvira, koja svijetli iza zvijezde “Mliječnog Puta” i malu spiralu na vrhu gornjeg centra...

Cijeli članak procitajte klikom ovdje.
11.02.2012.

Transformirajuce galaksije

Posjetite nas i pročitajte i ovu vijest! Radijan - Svijet nauke.

11.02.2012.

Odnosi veličina u Svemiru

Pogledajte nevjerovatnu aplikaciju koja prikazuje odnos veličina velikog broja tijela u Svemiru. Prizor je fascinantan. Više na: Radijan - Svijet nauke.

11.02.2012.

Radijan počeo sa radom!

Poštovani čitatelji, naš novi web portal, Radijan - Svijet nauke je od danas počeo sa radom. Radijan možete posjetiti na : www.radijan.wordpress.com ili jednostavnim klikom ovdje.

10.02.2012.

Lepton postaje Radijan!

Postovani čitatelji, preselili smo se na novu domenu! Iako je sajt još u pripremnoj fazi, možete ga posjetiti na: www.radijan.wordpress.com.

Ukoliko imate prijedloga, savjeta ili kritika, ili ukoliko nas iz bilo kog drugog razloga želite kontaktirati, pišite nam na naš novi mail: radijan.sn@hotmail.com

Vaš Lepton/Radijan tim.

09.02.2012.

OBAVIJEST

Poštovani korisnici, Lepton tim želi da Vas obavijesti da se Lepton - Svijet nauke polahko seli na novu i bolju domenu kako bismo napravili bolju i ozbiljniju web stranicu sa još više informacija. O novoj domeni bit ćete pravovremeno obaviješteni. Vaš Lepton tim.

09.02.2012.

Kako se hraniti na minusima: Namirnice koje griju organizam

Sve namirnice životinjskog porijekla, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu, zagrijavaju tijelo.

Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma. Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:

• Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.

• Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.

• Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.

• Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.

• Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.

• Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.

Preuzeto sa: dnevniavaz.ba

09.02.2012.

Ova sfera od tek 36 centimetara mogla bi srušiti teoriju relativnosti!

Kugla promjera svega 36 centimetara, koja na sebi ima 92 zrcala, izazvat će postojanost Einsteinove teorije relativnosti.

Laser Relativity Satellite, ili LARES, je sferični satelit, koji čeka lansiranje u Zemljinu orbitu putem nove Vega rakete Europske svemirske agencije (ESA). Ta je raketa napravljena kako bi teret ispod 2,5 tona na jeftiniji način podigla u orbitu.

LARES bi sutra trebao biti lansiran, a njegovu orbitu pratit će laseri sa Zemlje, čije će se zrake odbijati od njegovih zrcala. Teorija relativnosti kaže kako se gravitacija javlja od zakrivljenosti prostora i vremena. ako je to istina, Zemlja bi trebala vući za sobom prostor-vrijeme dok se okreće te na taj način lagano promijeniti i orbitu satelita.

Iako je teorija relativnosti prihvaćena kao teorija koja objašnjava gravitaciju, ona bi se mogla pasti ukoliko LARES izvrši vrlo precizno mjerenje. Znanstvenici očekuju kako bi mogli postići preciznost unutar pogreške od jedan ili manje posto, što je dovoljno da se Einsteinova teorija relativnosti uzdrma.

LARES je napravila Talijanska svemirska agencija, a sateliti prije njega uspjeli su izvršiti mjerenja s deset posto otklona, što nije bilo dovoljno, prenosi dnevnik.hr.

Video možete pogledati ovdje.

Preuzeto sa: znanost.com

09.02.2012.

Hocemo li dobiti superkontinent?

Američki kontinent i Evroazija spojit će se na Sjevernom polu za između 50 i 200 miliona godina, saopćili su naučnici s Univerziteta Yale.

Oni su prognozirali da će se Afrika i Australija također spojiti u novi "superkontinent" čime bi se označila naredna faza u pomjeranju kopnenih masa Zemlje.

Smatra se da su se kontinenti posljednji put spojili prije 300 miliona godina u superkontinent nazvan Pangaea. Detalji istraživanja objavljeni su u žurnalu Nature.

Kopnene mase Zemlje neprekidno se pomjeraju dok se dešavaju svakodnevne tektonske aktivnosti. U njima se stvaraju regije kao što je Srednjoatlanski klanac u kojem je formiran Island i područja kod obale Japana, gdje se sudaraju tektonske ploče.

Geolozi vjeruju da su tokom milijardi godina te tektonske ploče vremenom spojile kontinente, stvarajući superkontinte Nuna prije 1,8 milijardi godina, Rodinia prije milijardu godina, i nakon njih Panageu prije 300 miliona godina.

Idući superkontinent već je donio radno ime Amazija, jer se očekuje da će nastati spajanjem dviju Amerika i Azije.

Istraživači su zasnovali svoje prognoze kada i gdje će biti formiran novi superkontinet na analizi formiranja njegovih prethodnika.

"Svi smo prilično upoznati s konceptom Pangaee, ali nema puno uvjerljivih podataka koji nam mogu pokazati kako se stvaraju superkontinenti", izjavio je istraživač Ross Mitchel s Univerziteta Yale za BBC News.

"Po našem modelu, zapravo se spajaju Sjeverna i Južna Amerika zatvarajući Karipsko more, i povezuju se dvije Amerike i Aziju zatvarajući Arktičko more", izjavio je Mitchel.

Video pogledajte ovdje.

Preuzeto sa: sarajevo-x.com

08.02.2012.

Iz jezera Vostok uzeli uzorke koji će otkriti povijest Zemlje

Znanstvenici se nadaju kako će otkriti kakav je život na Zemlji bio prije Ledenog doba, a ti tragovi nisu vidljivi golim oko. Zbog toga će sada istraživati uzorke.

Ruski znanstvenici u ponedjeljak su nakon nekoliko godina bušenja otkrili ogromno jezero Vostok skriveno ispod leda oko 20 milijuna godina. Jezero bi moglo sadržavati stotitne tragova o životu na Zemlji prije nekoliko milijuna godina, javlja ABC. Jezero Vostok najveće je u mreži više od 200 subglacijalnih jezera na Antarktici.

- Mislim da otkriće jezera možemo usporediti i s projektom slijetanja na Mjesec - rekao je Valerij Lukin, voditelj tima znanstvenika koji su istraživali Vostok.

Znanstvenici se nadaju kako će otkriti kakav je život na Zemlji bio prije Ledenog doba, a ti tragovi nisu vidljivi golim oko. Zbog toga su uzeli i uzorke koje će sada istraživati. 

Stručnjaci su objasnili kako je istraživanje skrivenih jezera na Antarktici poput istraživanja novog planeta. 

Istraživačka stanica Vostok izgrađena je 1957. godine. Jedno vrijeme znanstvenicu su morali prestati bušiti jer su iz međunarodne zajednice tražili da se obustave radovi do otkrića sigurnijih tehnologija kako bi se izbjegla moguća ekološka katastrofa.

Preuzeto sa: 24sata.hr

08.02.2012.

Novi dokaz da je na Marsu bilo vode

Mars Express, satelit Evropske svemirske agencije koji orbitira oko Crvene planete, pronašao je nove dokaze da je Marsu nekada postojala voda.

Satelit Mars Express, opremljen radarom koji može analizirati zemljište i do 80 metara ispod površine, otkrio je formacije sedimenata kakve se obično sreću na dnu i rubnim dijelovima okeana.

Krajem prošle godine NASA-in rover Opportunity pronašao je gips, materijal koji može nastati jedino u prisustvu vode.

Naučnici već odavno smatraju da je na Marsu bilo vode, štaviše da su postojala dva okeana koja su nestala, jedan prije 4, a drugi prije 3 milijarde odina.

Preuzeto sa: eakademik.com

07.02.2012.

Ledeni talas u Evropi izaziva "Arktička oscilacija"

Ovaj fenomen poznat je kao "arktička oscilacija" i trenutno traje njena negativna manifestacija, koja izaziva hladno vrijeme u Evropi i toplije uslove na Arktiku.

Ledeni talas koji je zahvatio Evropu, sjeverne i centralne dijelove Azije djelimično je uzrokovan razlikama u vazdušnom pritisku između polarnih područja i oblasti srednje geografske širine, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (VMO.

Ovaj fenomen poznat je kao "arktička oscilacija" i trenutno traje njena negativna manifestacija, koja izaziva hladno vrijeme u Evropi i toplije uslove na Arktiku.

U evropskim zemljama ovih dana izmjerene su veoma niske temperature - u Letoniji, Bjelorusiji, Poljskoj i Ukrajini minus 30 stepeni Celzijusovih, a na sjeveru Rusije čak minus 37.

Na istoku Njemačke izmjerena je minimalna temperatura od minus 20 stepeni Celzijusovih, a u zapadnoj, centralnoj i istočnoij Evropi od minus 10 do minus 20 stepeni, prenijela je Sinhua.

Istovremeno, vazduh umjerene temperature prešao je sa sjevernog dijela Atlantika na Arktik preko Islanda. U mjestu Svalbard, na dalekom arktičkom sjeveru, u posljednjih nekoliko dana temperatura je dostizala pet stepeni Celzijusovih, što je više nego u nekim mediteranskim gradovima.

U većem dijelu Sjeverne Amerike trenutno je neuobičajeno toplo.

Slični hladni talasi već su se dešavali nekoliko puta u posljednjim decenijama, navodi se u izvještaju SMO.

Preuzeto sa: dnevniavaz.ba

07.02.2012.

Naučnici otkrili vakcinu protiv HIV-a?

Istraživači sa Univerziteta Western Ontario u Kanadi stvorili su vakcinu za prevenciju HIV-virusa, koja koristi kompletan virus umjesto da koristi samo dijelove gena ili proteina. Virus je stvoren tako da ne bude patogen, odnosno ne može uzrokovat HIV kod pacijenta.

Do sada je vakcina dokazano stimulisala imuni sistem da reaguje na preliminarne testove i eksperimente na životinjama, a kanadski naučnici tvrde da će trebati više godina da se počne davati ljudima.

Vakcina je nazvana SAV001, razvio ju je profesor Chil-Yong Kangwas zajedno sa svojim timom, a na projektu su radili posljednjih deset godina. Farmaceutska kompanija Sumagen Canada pomogla je razvijanje prve vakcine. Nova vakcina u kanadi je prva koja je uspješno rezultirala testiranjem na životinjama pa se očekuje da će biti uspješna i kod ljudi, prenose strane agencije.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da širom svijeta ima 34 miliona ljudi koji su zaraženi HIV-om i da se još 2,7 miliona zarazi svake godine.

Preuzeto sa: sarajevo-x.com

06.02.2012.

Objaviljene fascinantne snimke Mjeseca visoke rezolucije

Satelit Chang'e-2 trenutno je na udaljenosti od oko 1.5 miliona kilometara od Zemlje.

Kina je objavila snimke Mjeseca rezolucije na mjeri od 7 metara. Snimljene su s lunarne sonde Chang`e-2. Ovo je prvi put da je mjesečeva površina u potpunosti fotografirana u rezoluciji od 7 metara, objavila je kineska Državna uprava za nauku, tehnologiju i industriju.

Satelit Chang'e-2 trenutno je na udaljenosti od oko 1.5 miliona kilometara od Zemlje. To je druga lunarna sonda koju je Kina poslala u svemir, a prva je lansirana 2007. godine. Nakon 16 mjeseci kontrolirano je srušena na površinu Mjeseca.

Video možete pogledati ovdje.

06.02.2012.

Izgubili kontakt s Rusima koji istražuju jezero na Antarktici

Svi osim polarnih istraživača su zabrinuti. Tvrde kako gubitak radijske veze ne mora značiti ništa posebno, već da njihovi kolege imaju previše posla da poprave radio

Američki profesor i stručnjak za Antarktiku John Priscu rekao je kako već sedam dana nisu stupili u kontakt s timom ruskih znanstvenika koji istražuju jezero Vostok, koje je 20 milijuna godina bilo pod ledom. Profesor je istaknuo kako je ruski tim posljednjih nekoliko dana radio "punom parom" kako bi glavni dio posla završili prije kraja antarktičkog ljeta, koje završava u utorak. Smatra kako su ih sada pogodile velike hladnoće.

- Uvjeravam vas da se Rusi nisu izgubili niti smo s njima izgubili kontakt - rekao je Priscu. Istraživački tim je pokušavao bušilicama doći do jezera gdje su temperature -66 Celzijevih stupnjeva. Namjeravaju uzeti uzorke kako bi saznali više o životu na Zemlji, javlja Daily Mail.

Svi osim polarnih istraživača su zabrinuti. Tvrde kako gubitak radijske veze ne mora značiti ništa posebno. Osim toga, kolege istraživača su uvjerene kako imaju previše posla da bi se bavili popravljanjem radijske stanice.

Preuzeto sa: 24sata.hr

06.02.2012.

Zatvoren BTJunkie

BTjunkie ugašen je dobrovoljno, iz straha da njegovi vlasnici ne bi završili kao Kim Dotcom.

Čini se da je zatvaranjem MegaUploada i uhićenjem Dotcoma i njegovih zaposlenika poslana snažna poruka ostalim servisima za razmjenu datoteka i stranicama za pretraživanje torrenta. Tako je danas, nakon sedam godina rada, zatvorena jedna od najpopularnijih tražilica torrenta, BTjunkie – prema pisanju ZDNeta, ova je stranica 390. najposjećenija stranica na internetu s milijunima posjetitelja.

Za razliku od MegaUploada, BTjunkie nije ugasio FBI, već je on ugašen dobrovoljno te sada na ovoj stranici stoji samo poruka: 'Ovo je kraj moji prijatelji. Odluka nije bila jednostavna, ali smo se odlučili na dobrovoljno zatvaranje. Godinama smo se borili za pravo na komunikaciju, ali sada je vrijeme da se krene naprijed. Bilo je ovo životno iskustvo i želimo vam sve najbolje!'.

Zatvaranjem ove tražilice torrenta, ekipa iz BTjunkiea želi izbjeći sve potencijalne probleme i tužbe zbog kojih bi i oni mogli krenuti stopama Kima Dotcoma koji u zatvoru čeka izručenje i suđenje, a ako bude proglašen krivim po svim točkama optužnice, čeka ga i do pedeset godina zatvora.

Inače, nakon zatvaranja MegaUploada, još su neke stranice za razmjenu datoteka (dobrovoljno) prekinule s radom ili su zabranile dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima, a prije nekoliko dana američka je policija uhitila jednu osobu iz Michigana za koju sumnjaju da je upravljala (ilegalnim) internetskim stranicama za prijenos sportskih događaja te zatvorila te stranice, kao i brojne stranice putem kojih se prodavala krivotvorena roba.

Svi ovi događaji pokazuju da trenutno za gašenje internetskih stranica i za borbu protiv piratstva nisu potrebni ni SOPA niti ACTA, već postojeći zakoni tako da se nadamo da će Europski parlament za nekoliko mjeseci odbaciti ratifikaciju kontraverzne ACTA-e.

Također, za očekivati je da u budućnosti možemo očekivati gašenje još nekih stranica za razmjenu datoteka i tražilica torrenta jer njihovi vlasnici ne žele završiti kao Dotcom.

Preuzeto sa: dnevnik.hr

05.02.2012.

NASA: Sve više ljudi želi biti astronaut, prijavilo ih se 6372

Jedino je 1978. godine bilo više kandidata za nove članove posade u svemirskoj letjelici. Kandidate će testirati dva mjeseca, a astronaute će odabrati u proljeće.

U NASA-inu školu astronauta ove se godine prijavilo 6372 ljudi. Jedino je 1978. godine bilo više kandidata za nove članove posade u svemirskoj letjelici. Tad se prijavilo oko 8000 ljudi. Kandidate će testirati dva mjeseca, a buduće astronaute odabrat će u proljeće.

Preuzeto sa: 24sata.hr

05.02.2012.

Istraživanje: Tri četvrtine ljudi na zahod odlaze s mobitelom

Istraživanje je pokazalo da tri četvrtine ljudi na wc-u igra igrice, piše poruke, obavlja pozive ili su na internetu. Aktivnosti kojima se bave ovise o mobitelu koji imaju.

Istraživanje provedeno u SAD-u je pokazalo da tri četvrtine ljudi tijekom boravka na wc-u koristi mobitele. Dok sjede na školjci neki šalju poruke, neki e-mailove, neki su na internetu, a neki se zabavljaju raznim aplikacijama. Čini se da su "pametni" telefoni zamijenili novine.

Više od 90 posto ispitanika reklo je i da tijekom obavljanja nužde odgovara na pozive, a za vrijeme sjedenja na "porculanskom tronu" jedan od pet muškaraca je sudjelovao u konferencijskom pozivu, piše Daily Mail.

Istraživanje provedeno na 1000 ispitanika pokazalo je da aktivnost kojom se ljudi bave u wc-u ovisi o vrsti mobitela koji posjeduju. Vlasnici Androida skloni su multitaskingu, čine niz stvari i koriste se raznim aplikacijama. Oni s BlackBerryjem obavljaju pozive, a fanovi iPhonea zabavljaju se aplikacijama.

Preuzeto sa: 24sata.hr

05.02.2012.

Gradi se veliki podvodni teleskop u Sredozemlju

U potrazi za tajnama svemira znanstvenici će pogled usmjeriti ne prema gore, već prema - dolje. Točnije u morske dubine gdje se nadaju pronaći tragove neutrino čestica, koje prolaze kroz naš planet, a da ih niti ne primjećujemo. Projekt u morskim dubinama, »težak« 210 milijuna funti koji financira Europska unija, služit će za detektiranje nedostižnih neutrino čestica koje bombardiraju Zemlju iz svemira, piše Daily Telegraph.

Obično te visoko energetski nabijene čestice prođu kroz naš planet a da ih i ne registriramo, ali znanstvenici se nadaju da će uz pomoć teleskopa ispod vode, koja je gušća od zraka, moći pratiti njihov trag i pogledati svemir na potpuno nov način. Divovski teleskop, dužine više od 800 metara, biti će sagrađen na dubini većoj od tri kilometra ispod površine Sredozemnog mora. »Jedna od najuvrnutijih stvari u vezi s ovim teleskopom je to što ćemo, umjesto gore, gledati dolje - rekao je dr. Lee Thompson o multikubnom kilometarskom neutrino teleskopu nazvanom KM3NeT.

Preuzeto sa: novilist.hr

05.02.2012.

Nokia i dalje najveći proizvođač mobitela, Apple prestigao LG i ZTE

Američka tvrtka prestigla je LG i ZTE te postala treći najveći proizvođač mobitela na svijetu.

Apple je u godinu dana prestigao LG i ZTE te zauzeo treće mjesto na IDC-ovom popisu najvećih proizvođača mobilnih telefona, prenosi Wired. No, američka će se tvrtka morati još dosta potruditi da sustigne Nokiju i Samsung koji uvjerljivo dominiraju tržištem zahvaljujući povoljnosti svojih uređaja.

Naime, prema podacima za cijelu 2011. godinu, Nokia drži 27 posto tržišta, Samsung 21,3 posto, a Apple 6 posto, tek 0,3 posto više od četvrtoplasiranog LG-a. U četvrtom kvartalu Nokia je držala 26,6 posto tržišta, Samsung 22,8 posto, a Apple 8,7 posto.

Analitičari procjenjuju kako iza Appleova skoka stoji velika popularnost iPhonea, naprednog telefona koji se tijekom blagdana prodao u više od 37,04 milijuna primjeraka, te dostupnost Appleovih uređaja na velikom broju tržišta. Tako je iPhone 4S sada dostupan u više od 90 država, uključujući i Kinu.

S druge strane, LG pati zbog kasnog ubacivanja na tržište naprednih telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir, a slična bi sudbina mogla zadesiti i Nokiju ne poluči li njihova Lumia uspjeh. Samsung pak uspješno posluje i na tržištu običnih i na tržištu naprednih telefona.

Preuzeto sa: vecernji.hr

04.02.2012.

Zime u Europi bit će sve hladnije i snježnije!

U svijetu koji se iz godine u godinu sve više zagrijava može zvučati neobično, međutim, dugoročni klimatski modeli pokazuju da bi zime u središnjoj Europi u narednim godinama i decenijama mogle postati hladnije i snježnije, tvrde stručnjaci.

Prema novoj studiji naučnika s Instituta za polarna i oceanska istraživanja Alfred Wegener u Potsdamu u Njemačkoj, glavni razlog ovakvog razvoja situacije bit će otapanje arktičkog leda tokom ljetnih mjeseci.

Naime, njemački je tim otkrio klimatski mehanizam u kojem smanjivanje ledenog pokrivača mijenja arktičke zone atmosferskog pritiska zraka i utiče na europsko zimsko vrijeme. Rezultati novog istraživanja globalne klime predstavljeni su u posljednjem broju naučnog časopisa Tellus A.

Prema njima, velika otapanja leda na Arktičkom okeanu, kakva su zabilježena proteklih godina, jačaju dva važna klimatska faktora. Kao prvo, povlačenjem ledene površine tokom ljeta povećava se područje tamnijeg okeana koje se snažnije zagrijava jer upija više Sunčevog zračenja. Kao drugo, smanjeni ledeni pokrivač više ne uspijeva spriječiti da se toplina akumulirana u vodama oslobodi u atmosferu. Zahvaljujući tome zrak se tokom jeseni i zime snažnije zagrijava jer je u to vrijeme more toplije od atmosfere.

‘Ovaj porast temperatura potvrđuju sadašnja mjerenja u arktičkim područjima’, kaže voditelji istraživanja Ralf Jasier iz instituta Alfred Wegener.

Zagrijavanje zraka uz Zemljinu površinu uzrokuje porast u kretanju zraka i povećava nestabilnost atmosfere. ‘Analizirali smo složene nelinearne procese koji izazivaju ovu destabilizaciju i otkrili kako promjene uslova na Arktiku utiče na tipične uzorke cirkulacije i pritiska zraka’, objasnio je Jasier. Jedan od tih uzoraka je nivoima pritiska zraka između arktičkih područja i zona na srednjim geografskim širinama – tzv. Arktička oscilacija. Ako je ta razlika velika, stvara se snažan zapadni vjetar koji zimi u Europu donosi topao i vlažan zrak s Atlantika. Ako pak vjetar izostane, hladan arktički zrak prodire dublje u Europu, kao što se dogodilo tokom posljednje dvije zime. Kalkulacije novog modela pokazuju da je posljednjih godina razlika u pritiscima zraka pala zbog ljetnog smanjenja arktičkog ledenog pokrivača , što je omogućilo veće prodore hladnih masa sa sjevera.

Jasier ističe da na lokalne klimatske uslove u Europi utiču i drugi faktori koji komplikuju situaciju. Tako, primjerice, u Njemačkoj, u vrijeme kada je izvještaj pisan, još uvijek nije bilo velikih hladnoća i obilnog snijega uprkos smanjenju arktičke ledene površine tokom prošlog ljeta.

‘U Zemljinom složenom klimatskom sistemu važnu ulogu imaju i brojni drugi prirodni faktori, poput sibirskog snježnog pokrivača ili tropskih uticaja. Interakcije svih ovih faktora bit će predmetom naših budućih istraživanja i predstavljat će faktore nesigurnosti u prognozama’, rekao je Jasier koji smatra da su ovakve studije važne kako bi se ljudi pripremili na promjene klimatskih uvjeta koje mogu očekivati u narednim godinama i decenijama.

Preuzeto sa: eakademik.com

04.02.2012.

Znanstvenici iz Kalifornije otkrili planet na kojem je moguć život

Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u tekućem stanju.

Znanstvenici sa kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu objavili su kako su pronašli nepoznati planet koji je najbolji kandidat da zadržava vodu, ali čak i život na svojoj površini, piše portal SPACE.com. Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u svom tekućem stanju.

Sveti Gral istraživanja je pronaći planet toliko udaljen od zvijezde da nije preblizu da zbog vrućine voda ispari, a nije ni toliko udaljen da je hladno i voda se smrzne – rekao je Steven Vogt, astronom sa kalifornijskog sveučilišta.

Nalazi se u nastanjivoj zoni i o tome se ne treba raspravljati. Nije na rubu, već je točno u sredini – dodaje.

Taj je planet novi najbolji kandidat za podršku tekućoj vodi i, možda, životu kakav poznajemo – kaže astronom. Znanstvenici procjenjuju da je planet, kojeg su nazvali GJ 667Cc, barem 4,5 puta masivniji od Zemlje. Potrebno mu je oko 28 dana da napravi krug oko svoje zvijezde, a nalazi se 22 svjetlosne godine daleko od Zemlje, u sazviježđu Škorpiona.

To je zapravo naš susjed. Vrlo je blizu, postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže od njega – kaže Vogt.

Preuzeto sa: vecernji.hr

Lepton - Svijet nauke
<< 02/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829

Facebook

Podrška
Sviđa Vam se naš blog? Želite pomoći u izradi bloga na neki način? Imate neku ideju ili savjet kako da poboljšamo blog? Želite reklamirati svoju stranicu, proizvod ili kompaniju na našem blogu? Imate primjedbe ili pohvale za nas? Za sve gore navedeno, jednostavno nam se obratite na: lepton.sn@hotmail.com. Tu smo zbog Vas.

Vaša pitanja
Ukoliko želite da pronađemo odgovor na neku Vašu nedoumicu iz svijeta nauke, ukoliko ste znatiželjni i imate pitanja na koja bi voljeli dobiti odgovor, pišite nam na mail: lepton.sn@hotmail.com. Nastojat ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i odgovore objaviti na našem blogu.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
15419

Powered by Blogger.ba