Lepton - Svijet nauke

Lepton je blog u kojem ćemo pisati o jednom malom dijeliću velikog svijeta nauke. Trudićemo se da budemo što redovniji, što kvalitetniji i nadamo se da ćete biti zadovoljni našim radom.

04.02.2012.

Zime u Europi bit će sve hladnije i snježnije!

U svijetu koji se iz godine u godinu sve više zagrijava može zvučati neobično, međutim, dugoročni klimatski modeli pokazuju da bi zime u središnjoj Europi u narednim godinama i decenijama mogle postati hladnije i snježnije, tvrde stručnjaci.

Prema novoj studiji naučnika s Instituta za polarna i oceanska istraživanja Alfred Wegener u Potsdamu u Njemačkoj, glavni razlog ovakvog razvoja situacije bit će otapanje arktičkog leda tokom ljetnih mjeseci.

Naime, njemački je tim otkrio klimatski mehanizam u kojem smanjivanje ledenog pokrivača mijenja arktičke zone atmosferskog pritiska zraka i utiče na europsko zimsko vrijeme. Rezultati novog istraživanja globalne klime predstavljeni su u posljednjem broju naučnog časopisa Tellus A.

Prema njima, velika otapanja leda na Arktičkom okeanu, kakva su zabilježena proteklih godina, jačaju dva važna klimatska faktora. Kao prvo, povlačenjem ledene površine tokom ljeta povećava se područje tamnijeg okeana koje se snažnije zagrijava jer upija više Sunčevog zračenja. Kao drugo, smanjeni ledeni pokrivač više ne uspijeva spriječiti da se toplina akumulirana u vodama oslobodi u atmosferu. Zahvaljujući tome zrak se tokom jeseni i zime snažnije zagrijava jer je u to vrijeme more toplije od atmosfere.

‘Ovaj porast temperatura potvrđuju sadašnja mjerenja u arktičkim područjima’, kaže voditelji istraživanja Ralf Jasier iz instituta Alfred Wegener.

Zagrijavanje zraka uz Zemljinu površinu uzrokuje porast u kretanju zraka i povećava nestabilnost atmosfere. ‘Analizirali smo složene nelinearne procese koji izazivaju ovu destabilizaciju i otkrili kako promjene uslova na Arktiku utiče na tipične uzorke cirkulacije i pritiska zraka’, objasnio je Jasier. Jedan od tih uzoraka je nivoima pritiska zraka između arktičkih područja i zona na srednjim geografskim širinama – tzv. Arktička oscilacija. Ako je ta razlika velika, stvara se snažan zapadni vjetar koji zimi u Europu donosi topao i vlažan zrak s Atlantika. Ako pak vjetar izostane, hladan arktički zrak prodire dublje u Europu, kao što se dogodilo tokom posljednje dvije zime. Kalkulacije novog modela pokazuju da je posljednjih godina razlika u pritiscima zraka pala zbog ljetnog smanjenja arktičkog ledenog pokrivača , što je omogućilo veće prodore hladnih masa sa sjevera.

Jasier ističe da na lokalne klimatske uslove u Europi utiču i drugi faktori koji komplikuju situaciju. Tako, primjerice, u Njemačkoj, u vrijeme kada je izvještaj pisan, još uvijek nije bilo velikih hladnoća i obilnog snijega uprkos smanjenju arktičke ledene površine tokom prošlog ljeta.

‘U Zemljinom složenom klimatskom sistemu važnu ulogu imaju i brojni drugi prirodni faktori, poput sibirskog snježnog pokrivača ili tropskih uticaja. Interakcije svih ovih faktora bit će predmetom naših budućih istraživanja i predstavljat će faktore nesigurnosti u prognozama’, rekao je Jasier koji smatra da su ovakve studije važne kako bi se ljudi pripremili na promjene klimatskih uvjeta koje mogu očekivati u narednim godinama i decenijama.

Preuzeto sa: eakademik.com

04.02.2012.

Znanstvenici iz Kalifornije otkrili planet na kojem je moguć život

Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u tekućem stanju.

Znanstvenici sa kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu objavili su kako su pronašli nepoznati planet koji je najbolji kandidat da zadržava vodu, ali čak i život na svojoj površini, piše portal SPACE.com. Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u svom tekućem stanju.

Sveti Gral istraživanja je pronaći planet toliko udaljen od zvijezde da nije preblizu da zbog vrućine voda ispari, a nije ni toliko udaljen da je hladno i voda se smrzne – rekao je Steven Vogt, astronom sa kalifornijskog sveučilišta.

Nalazi se u nastanjivoj zoni i o tome se ne treba raspravljati. Nije na rubu, već je točno u sredini – dodaje.

Taj je planet novi najbolji kandidat za podršku tekućoj vodi i, možda, životu kakav poznajemo – kaže astronom. Znanstvenici procjenjuju da je planet, kojeg su nazvali GJ 667Cc, barem 4,5 puta masivniji od Zemlje. Potrebno mu je oko 28 dana da napravi krug oko svoje zvijezde, a nalazi se 22 svjetlosne godine daleko od Zemlje, u sazviježđu Škorpiona.

To je zapravo naš susjed. Vrlo je blizu, postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže od njega – kaže Vogt.

Preuzeto sa: vecernji.hr

Lepton - Svijet nauke
<< 02/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829

Facebook

Podrška
Sviđa Vam se naš blog? Želite pomoći u izradi bloga na neki način? Imate neku ideju ili savjet kako da poboljšamo blog? Želite reklamirati svoju stranicu, proizvod ili kompaniju na našem blogu? Imate primjedbe ili pohvale za nas? Za sve gore navedeno, jednostavno nam se obratite na: lepton.sn@hotmail.com. Tu smo zbog Vas.

Vaša pitanja
Ukoliko želite da pronađemo odgovor na neku Vašu nedoumicu iz svijeta nauke, ukoliko ste znatiželjni i imate pitanja na koja bi voljeli dobiti odgovor, pišite nam na mail: lepton.sn@hotmail.com. Nastojat ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i odgovore objaviti na našem blogu.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
15420

Powered by Blogger.ba