Lepton - Svijet nauke

Lepton je blog u kojem ćemo pisati o jednom malom dijeliću velikog svijeta nauke. Trudićemo se da budemo što redovniji, što kvalitetniji i nadamo se da ćete biti zadovoljni našim radom.

07.02.2012.

Ledeni talas u Evropi izaziva "Arktička oscilacija"

Ovaj fenomen poznat je kao "arktička oscilacija" i trenutno traje njena negativna manifestacija, koja izaziva hladno vrijeme u Evropi i toplije uslove na Arktiku.

Ledeni talas koji je zahvatio Evropu, sjeverne i centralne dijelove Azije djelimično je uzrokovan razlikama u vazdušnom pritisku između polarnih područja i oblasti srednje geografske širine, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (VMO.

Ovaj fenomen poznat je kao "arktička oscilacija" i trenutno traje njena negativna manifestacija, koja izaziva hladno vrijeme u Evropi i toplije uslove na Arktiku.

U evropskim zemljama ovih dana izmjerene su veoma niske temperature - u Letoniji, Bjelorusiji, Poljskoj i Ukrajini minus 30 stepeni Celzijusovih, a na sjeveru Rusije čak minus 37.

Na istoku Njemačke izmjerena je minimalna temperatura od minus 20 stepeni Celzijusovih, a u zapadnoj, centralnoj i istočnoij Evropi od minus 10 do minus 20 stepeni, prenijela je Sinhua.

Istovremeno, vazduh umjerene temperature prešao je sa sjevernog dijela Atlantika na Arktik preko Islanda. U mjestu Svalbard, na dalekom arktičkom sjeveru, u posljednjih nekoliko dana temperatura je dostizala pet stepeni Celzijusovih, što je više nego u nekim mediteranskim gradovima.

U većem dijelu Sjeverne Amerike trenutno je neuobičajeno toplo.

Slični hladni talasi već su se dešavali nekoliko puta u posljednjim decenijama, navodi se u izvještaju SMO.

Preuzeto sa: dnevniavaz.ba

07.02.2012.

Naučnici otkrili vakcinu protiv HIV-a?

Istraživači sa Univerziteta Western Ontario u Kanadi stvorili su vakcinu za prevenciju HIV-virusa, koja koristi kompletan virus umjesto da koristi samo dijelove gena ili proteina. Virus je stvoren tako da ne bude patogen, odnosno ne može uzrokovat HIV kod pacijenta.

Do sada je vakcina dokazano stimulisala imuni sistem da reaguje na preliminarne testove i eksperimente na životinjama, a kanadski naučnici tvrde da će trebati više godina da se počne davati ljudima.

Vakcina je nazvana SAV001, razvio ju je profesor Chil-Yong Kangwas zajedno sa svojim timom, a na projektu su radili posljednjih deset godina. Farmaceutska kompanija Sumagen Canada pomogla je razvijanje prve vakcine. Nova vakcina u kanadi je prva koja je uspješno rezultirala testiranjem na životinjama pa se očekuje da će biti uspješna i kod ljudi, prenose strane agencije.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da širom svijeta ima 34 miliona ljudi koji su zaraženi HIV-om i da se još 2,7 miliona zarazi svake godine.

Preuzeto sa: sarajevo-x.com

Lepton - Svijet nauke
<< 02/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829

Facebook

Podrška
Sviđa Vam se naš blog? Želite pomoći u izradi bloga na neki način? Imate neku ideju ili savjet kako da poboljšamo blog? Želite reklamirati svoju stranicu, proizvod ili kompaniju na našem blogu? Imate primjedbe ili pohvale za nas? Za sve gore navedeno, jednostavno nam se obratite na: lepton.sn@hotmail.com. Tu smo zbog Vas.

Vaša pitanja
Ukoliko želite da pronađemo odgovor na neku Vašu nedoumicu iz svijeta nauke, ukoliko ste znatiželjni i imate pitanja na koja bi voljeli dobiti odgovor, pišite nam na mail: lepton.sn@hotmail.com. Nastojat ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i odgovore objaviti na našem blogu.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
15420

Powered by Blogger.ba