beats by dre cheap

Iz jezera Vostok uzeli uzorke koji će otkriti povijest Zemlje

Znanstvenici se nadaju kako će otkriti kakav je život na Zemlji bio prije Ledenog doba, a ti tragovi nisu vidljivi golim oko. Zbog toga će sada istraživati uzorke.

Ruski znanstvenici u ponedjeljak su nakon nekoliko godina bušenja otkrili ogromno jezero Vostok skriveno ispod leda oko 20 milijuna godina. Jezero bi moglo sadržavati stotitne tragova o životu na Zemlji prije nekoliko milijuna godina, javlja ABC. Jezero Vostok najveće je u mreži više od 200 subglacijalnih jezera na Antarktici.

- Mislim da otkriće jezera možemo usporediti i s projektom slijetanja na Mjesec - rekao je Valerij Lukin, voditelj tima znanstvenika koji su istraživali Vostok.

Znanstvenici se nadaju kako će otkriti kakav je život na Zemlji bio prije Ledenog doba, a ti tragovi nisu vidljivi golim oko. Zbog toga su uzeli i uzorke koje će sada istraživati. 

Stručnjaci su objasnili kako je istraživanje skrivenih jezera na Antarktici poput istraživanja novog planeta. 

Istraživačka stanica Vostok izgrađena je 1957. godine. Jedno vrijeme znanstvenicu su morali prestati bušiti jer su iz međunarodne zajednice tražili da se obustave radovi do otkrića sigurnijih tehnologija kako bi se izbjegla moguća ekološka katastrofa.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Lepton - Svijet nauke
http://lepton.blogger.ba
08/02/2012 20:46